Tuin der Zinnen

Tuin der Zinnen bij ‘t Huys Deveropening

 Helemaal ‘besloten’ is de nieuwe tuin bij ’t Huys Dever nog niet, maar als de natuur ongestoord zijn gang kan gaan heeft de Lissese Ridderhofstad over een jaar of twee, drie een echte hortus conclusus.

De ‘Tuin der Zinnen’, zoals het ontwerp is genoemd, is het resultaat van een prijsvraag van het Vakblad Tuin en Landschap, op verzoek van de Stichting Vrienden van ’t Huys Dever uitgeschreven in 2012.

‘Ontwerp een laaopening Tuin der Zinnentmiddeleeuwse tuin voor ’t Huys Dever’, zo luidde de opgave.  De prijsvraag leverde een recordaantal van 64 inzendingen op en een winnend ontwerp van de landschapsarchitecten Joost Emmerik en Tomas Degenaar. Het ontwerp viel de jury op door de verbluffende eenvoud in combinatie met een architectonisch krachtig gebaar. Kenmerkende middeleeuwse elementen zijn water, zodenbank en bloemvakken van wilgenvlechtwerk. De successiebeplanting geeft bijna jaarrond een aantrekkelijk beeld. Een brede gemengde haag van meidoornen beuk sluit de wereld buiten. De tuin is makkelijk te onderhouden door vrijwilligerVrijwilligers in de Tuin der Zinnens.

Het project is gerealiseerd dankzij bijdragen van de J.C. Ruigrok Stichting, Fonds 1818, de gemeente Lisse, Hoveniersbedrijf G. Rutgrink, de provincie Zuid-Holland, Rabobank Bollenstreek, Rotary Hillegom-Lisse, Rotary Lisse Bollenstreek en de Stichting Vrienden van Dever.

 

https://youtu.be/BUl3S5agEQI

De Tuin der Zinnen is dagelijks vrij te bezoeken. ’t Huys Dever zelf is geopend op woensdag t/m zondag van 14.00 tot 17 uur.