Concert Minderbroederskoor PAX ET BONUM

Religieuze muziek uit de Middeleeuwen

Sinds 1994 zingt het Minderbroederskoor Pax et Bonum in het Minderbroedersklooster in Archeon op vrijwillige basis Gregoriaanse gezangen, Pelgrimsliederen en Kinderliedjes uit de Middeleeuwen. De Latijnse woorden Pax et Bonum betekenen Vrede en het Goede. Ze verwijzen naar de afscheidsgroet van Sint Franciscus van Assisi. Wij zien er uit als zijn volgelingen Anno Domini 1350. De bezoekers aan ons klooster krijgen uitleg over onze zang en over andere activiteiten die we verrichten, zoals bier brouwen, kruidenteelt en iconografie. Op speciaal verzoek laten wij zo nu en dan buiten Archeon onze gezangen horen. Graag doen we dat ook voor u, hier in ’t Huys Dever in Lisse.

 In het voorprogramma maken we samen een korte reis door de geschiedenis van de Gregoriaanse muziek. We maken ook een uitstapje naar de bedevaartplaatsen Montserrat en Santiago de Compostella. We nodigen u uit om met ons mee te zingen tijdens ons bezoek aan de Canciones (kinderliedjes) in het Moosburger Graduale.

 In het hoofdprogramma zingen we in de sfeer van het lijden van de Heer. Hierin staat de Gregoriaanse Johannes Passion centraal. Het Lijdensverhaal wordt omringd door andere gezangen uit de Goede Week. De triomftocht van Palmzondag contrasteert sterk met het beeld van Jezus aan het kruis.

 We wensen u een goede avond toe.

 Namens de broeders,

 Broeder Bert